6 Nov

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank-csoport (World Bank Group) őszi közgyűlésére 2019. október 14 és 20. között került sor Washingtonban. 
 


A programsorozaton Magyarországot képviselő Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter, megbeszélést folytatott többek között Kristalina Georgieva IMF vezérigazgatóval, amely során Miniszter Úr kijelentette, hogy új fejezet nyílik Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kapcsolatában. A pénzügyminiszter kiemelte: Magyarország 2010 előtt még segítségre szoruló ország volt, ma pedig már az Európai Unió egyik legstabilabban fejlődő gazdasága. Készen állunk tehát arra, hogy az elmúlt 9 év tapasztalataival segítsük az IMF-et az új típusú gazdasági kihívások kezelésben.

Varga Mihály miniszter elmondta, hogy a Nemzetközi Valutaalap a legfrissebb kiadványában jelentősen javította a magyar gazdaságra vonatkozó korábbi előrejelzését annak ellenére, hogy globális szinten további lassulást vár, amely hazánkat értékelve 2019-re a korábbinál 1%-kal magasabb, 4,6%-os, 2020-ra pedig 3,3%-os gazdasági növekedést vetít előre. 

Erik Bethellel, a Világbank Igazgatótanácsának USA-t képviselő helyettes tagjával való találkozás során Varga Mihály részletesen kifejtette a Magyar Kormány elmúlt 9 évben elért gazdasági sikereit (államadósság csökkentése, gazdasági növekedés).