6 Mar

Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár 2020. március 1-3. között hivatalos látogatást tett Washingtonban. Az államtitkár a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa, valamint az amerikai Külügyminisztérium és Védelmi Minisztérium magasrangú képviselőivel vitatta meg a magyar–amerikai együttműködés további lehetőségeit, valamint részt vett  és felszólalt az AIPAC éves konferenciáján.

Az amerikai fél nagyra értékeli Magyarország elkötelezettségét és fontos szövetségesi szerepét a NATO-n belüli kiegyensúlyozottabb tehermegosztás, a közel-keleti béketerv, valamint a vallásszabadság ügyének támogatásában.

Az államtitkár áttekintette a transzatlanti szövetség és a védelmi együttműködés főbb elemeit Philip Reeker Európáért és Eurázsiáért Felelős megbízott államtitkárral, különös figyelmet szentelve az euroatlanti térséget fenyegető kihívásoknak és az azokat hatékonyan kezelő együttműködési kereteknek.

 


Pam Pryor nemzetközi szervezetekért felelős megbízott államtitkár elismerését fejezte ki az államtitkárnak a nemzetközi szervezetekben megmutatkozó magyar-amerikai együttműködés kapcsán, kiemelve a vallásszabadság, a szellemi tulajdonjogok védelmét, valamint a családpolitikai kezdeményezések kérdéskörét.

A látogatás során az államtitkár felszólalt az American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) európai biztonsági kihívásokat tárgyaló panelbeszélgetésében, amelyben rámutatott a kontinenst érintő jelentősebb kockázatokra és a magyar–amerikai–izraeli együttműködés kiterjesztésének fontosságára.