21 May

Utoljára frissítve: 2020. szeptember 8.

 

Magyarországon továbbra is kötelező:

 • 1,5 méteres védőtávolság (kivéve az egy háztartásban élők)
 • Üzletben, tömegközlekedési eszközökön szájat és az orrot eltakaró maszk/sál/kendő viselése
   

A Kormány a 282/2020. (VI. 17.) Kormányrendelettel a márciusban kihirdetett veszélyhelyzetet Magyarország vonatkozásában megszüntette 2020. június 18-i hatállyal, ezzel egy időben a járványügyi készültséget vezetett be.

 

A Kormány a 407/2020. (VIII.30.) Kormányrendelettel, 2020. szeptember 1. és október 1. között visszaállította az ideiglenes határellenőrzést.

 

A Kormány a 408/2020. (VIII.30.) Kormányrendeletével 2020. szeptember 1. napi hatállyal a következő beutazási korlátozásokat vezette be:

Magyarország területére meghatározott jogszabály engedélye kivételével a következő személyek léphetnek be Magyarország területére személyforgalomban:

 • magyar állampolgár,
 • magyar állampolgár külföldi állampolgárságú családtagja (a családi kapcsolatot belépéskor okirattal szükséges igazolni),
 • állandó tartózkodásra jogosult személy és családtagja (belépéskor okirattal szükséges igazolni),
 • tartózkodási engedéllyel rendelkező (belépéskor okirattal szükséges igazolni),
 • aki magyarországi sportszervezetnek versenyzője, sportszakembere, ha külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen való részvételét követően lép be Magyarország területére,
 • a magyarországi kulturális intézmény foglakoztatottja, ha külföldön megrendezésre kerülő kulturális rendezvényen fellépőként, vagy technikai személyzetkén való részévtelét követően lép be Magyarország területére.

A Kormányrendelet hatálya nem terjed ki arra a személyre, aki a Magyarországra való belépése során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a Covid-19 betegségen átesett.

A határátlépéskor bárki egészségügyi vizsgálat alá kerülhet, amennyiben ez az egészségügyi vizsgálat:

 • fertőzöttséget mutat ki, a kijelölt karanténba kerül az utazó,
 • amennyiben nem jelent kockázatot, úgy hatósági házikaranténra válik kötelezetté 14 napra.

A karanténban elhelyezett személy kérelmére, a karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság engedélyezheti, hogy 5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekurális biológia vizsgálaton – SARS-CoV-2 PCR teszt – vegyen részt a karantén alóli felmentés megkérése érdekében. Ha a két teszt igazolja, hogy a karanténban elhelyezett személy szervezetében a vizsgálatok időpontjában nem volt kimutatható a koronavírus, a karantént előíró rendelkezés alól, a karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság felmentést adhat. Az első, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálatként – SARS-CoV-2 PCR tesztként – azt a vizsgálatot is figyelembe kell vennie a járványügyi hatóságnak, amelyet valamely schengeni térségbe tartozó országban, az USA-ban, vagy Kanadában végeztek el és annak az eredményét az érintett magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja.
 

 

Külföldi állampolgár, meghatározott kivételekkel nem léphet Magyarország területére.

Külföldi állampolgár belépése:

Ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja és a belépés feltételei egyébként fennállnak, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

Külföldi állampolgár belépését a tervezett belépés helye szerint illetékes rendőri szerv, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér esetében a XVIII. kerületi Rendőrkapitányság kérelemre engedélyezheti.

A rendőri szerv engedélyezheti a beutazást, ha a kérelmező igazolja, hogy a belépés célja:

 • magyarországi bírósági vagy hatósági eljáráshoz kapcsolódó részvétel és ezt okirattal igazolja,
 • olyan üzleti célú tevékenység vagy egyéb munkavégzés, amelyek indokoltságát központi kormányzati igazgatási szerv, önálló szabályozó szerv vagy autonóm államigazgatási szerv meghívólevelével igazolja,
 • egészségügyi intézmény beutalójával, vagy más megfelelő igazolással igazolt, egészségügyi ellátás igénybevétele,
 • a hallgatói, vagy a tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése, ha ezt az oktatási intézmény által kiállított igazolás tanúsítja,
 • családi eseményeken (házasságkötés, keresztelő, temetés) részvétele,
 • hozzátartozó gondozása, ápolása,
 • kiemelt jelentőségű, nemzetiközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel,
 • egyéb méltányolható ok.

A kérem kizárólag elektronikusan magyar vagy angol nyelven nyújtható be a Kormányrendeletben meghatározottak szerint.

http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz


Magyarországon megrendezésre kerülő nemzetközi sportesemény, valamint kulturális rendezvény nézője Magyarország területére beléphet. Belépése során egészségügyi vizsgálaton eshet át, amelynek tűrésére köteles, valamint köteles bemutatni a nemzetközi sportesemény vagy a kulturális rendezvény megtekintésére feljogosító részvételi jegyet és a belépést megelőző 3 napon belül egy alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 PCR teszt – eredményét tartalmazó magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy koronavírus fertőzöttség a szervezetében a mintavételkor nem volt kimutatható. Nem léptethető be a Néző Magyarország területére, ha az egészségügyi vizsgálat fertőzés gyanúját állapítja meg, vagy a rendezvény megtekintésére szolgáló jegyet nem mutatja be, vagy a jegy hitelességével kapcsolatban kétség merül fel.

A nemzetközi sporteseményen, vagy kulturális rendezvényen résztvevő néző 72 órán belül köteles Magyarország területét elhagyni.

 

Átutazás Magyarországon:

Tranzitálás céljából bárki beléphet Magyarország területére, amennyiben aláveti magát az egészségügyi vizsgálatnak és nem jelent kockázatot a belépése. Igazolni szükséges az utazás végcélját.

 


 

További aktualitásokat és fontos információkat az alábbi oldalon talál: www.koronavirus.gov.hu
 

Szíves figyelmébe ajánljuk a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér weboldalát, ahol sok hasznos információt és tanácsot talál a ki- és beutazással kapcsolatban:
https://www.bud.hu/covid_19


A Konzuli Szolgálat állandóan frissített tájékoztatása a COVID-19 járvány miatti Magyarországra történő belépés szabályairól az alábbi linkre kattintva érhető el:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-covid-19-jarvany-miatti-magyarorszagra-torteno-belepesi-korlatozasokrol

 

Az Amerikai Egyesült Államokból Magyarországra történő hazautazással kapcsolatos fontos és hasznos információkat az alábbi folyamatosan frissülő bejegyzésünkben talál:
https://washington.mfa.gov.hu/news/fontos-informaciok-az-europa-es-az-egyesuelt-allamok-koezoeti-legiutas-forgalmi-valtozasokrol