21 May

Magyarországon az elmúlt hetek közös erőfeszítéseinek köszönhetően a Covid-19 járvány elleni védekezés több szakasza lezárult. A magyar kormány a hatóságok véleményét figyelembe véve fokozatosan enyhítette és enyhíteni fogja a Covid-19 járványügyi intézkedéseket.

 

Magyarországon továbbra is kötelező:

 • 1,5 méteres védőtávolság (kivéve az egy háztartásban élők)
 • Üzletben, tömegközlekedési eszközökön szájat és az orrot eltakaró maszk/sál/kendő viselése
   

A Kormány a 282/2020. (VI. 17.) Kormányrendelettel a márciusban kihirdetett veszélyhelyzetet Magyarország  vonatkozásában, megszüntette 2020. június 18-i hatállyal, ezzel egy időben a járványügyi készültséget vezetett be.

 

A 291/2020. (VI.17.) Kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően, 2020. június 18-tól a következő beutazási lehetőségek kerültek meghatározásra:

 • Magyar állampolgárok (a fennálló állampolgárságot továbbra is érvényes útlevéllel szükséges igazolni), valamint más ország állampolgárságával rendelkező családtagjaik, Magyarországra korlátozás nélkül beutazhatnak. Beutazáskor sem kötelező egészségügyi vizsgálat, sem karantén kötelezettség nincs, függetlenül a kiindulási országtól.
   
 • Az Európai Unió tagállamának és az EGT részes tagállamának (Izland, Lichtenstein, Norvégia) állampolgárai, valamint Svájc állampolgára és más állampolgársággal rendelkező családtagjaik, Magyarország területére korlátozás nélkül beutazhatnak. Beutazáskor sem kötelező egészségügyi vizsgálat, sem karantén kötelezettség nincs, függetlenül a kiindulási országtól.
   
 • A külföldről érkező nem magyar állampolgárok személyforgalomban Magyarország területére – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – nem léphetnek be. Továbbra is fennmarad az egyedi kérelem alapján történő beutazás lehetősége, amely ügyekben a belépés tervezett helye szerinti illetékes helyi rendőri szerv dönt. A Liszt Ferenc repülőtérre történő érkezés esetén a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitánysága. A benyújtás feltételei változatlanok.

Méltányossági kérelem benyújtása:

http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz

Továbbra is kizárólag elektronikus úton keresztül történhet, magyar nyelven a méltányossági kérelem benyújtása. Az esetleges elutasítás ellen van helye fellebbezésnek, melyet a rendőri szerv irányítását ellátó megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányság bírál el.

Kérelem a jogszabályban meghatározott méltányolható okok valamelyikének megléte esetén nyújtható be.

A méltányosságot élvező belépő egészségügyi vizsgálaton esik át, akinél korona vírus betegség gyanúja nem merül fel, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.

 


 

További aktualitásokat és fontos információkat az alábbi oldalon talál: www.koronavirus.gov.hu
 

A Konzuli Szolgálat állandóan frissített tájékoztatása a COVID-19 járvány miatti Magyarországra történő belépés szabályairól az alábbi linkre kattintva érhető el:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-covid-19-jarvany-miatti-magyarorszagra-torteno-belepesi-korlatozasokrol

 

Az Amerikai Egyesült Államokból Magyarországra történő hazautazással kapcsolatos fontos és hasznos információkat az alábbi folyamatosan frissülő bejegyzésünkben talál:
https://washington.mfa.gov.hu/news/fontos-informaciok-az-europa-es-az-egyesuelt-allamok-koezoeti-legiutas-forgalmi-valtozasokrol
 

Az Amerikai Egyesült Államokban hatályos járványügyi intézkedésekről, valamint utazási korlátozásokról az USA Járványügyi Hatóságának (CDC) hivatalos oldalán talál legfrissebb információt: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/index.html
 

Szíves figyelmükbe ajánljuk a honlapunk címoldalán, valamint a Washingtoni Magyar Nagykövetség Facebook és Twitter oldalán a koronavírus helyzettel kapcsolatban közzétett egyéb hasznos információkat.