Anyakönyvi kivonat beszerzése Magyarországról

 

Hogyan kezdeményezhetem az okirat beszerzését?

Anyakönyvi kivonat beszerzését kérheti személyesen az Önhöz legközelebb eső képviseletünkön vagy postai úton.

 

Mennyi az anyakönyvi kivonat beszerzésének díja?

Az ejárás díjmentes.

 

Milyen anyakönyvi kivonatokat szerezhetek be?

Kizárólag olyan magyar anyakönyvi kivonat beszerzését lehet kezdeményezni, amely Magyarország jelenlegi területén történt anyakönyvi eseményt rögzít. A kötelező állami anyakönyvezés 1895. óta létezik, ezt megelőzően az anyakönyvi eseményeket az egyházközségek jegyezték fel. 1895 előtti anyakönyvi kivonat beszerzése iránti kérelemben éppen ezért minden esetben kérjük közölni az érintett személy(ek) felekezeti hovatartozását is.

 

Milyen formanyomtatványt kell kitöltenem?

A kitöltendő formanyomtatványokat letöltheti innen:

beszerzéséhez. Kérjük, a kérelmet géppel vagy kék tollal, nyomtatott nagybetűkkel töltse ki. Jelölje meg, hogy milyen célból kéri az anyakönyvi kivonat beszerzését.

 

Milyen mellékleteket kell csatolnom?

Személyes benyújtás esetén mellékletek nem szükségesek, érvényes személyazonosító okmánnyal igazolnia kell magát. Ha nem saját anyakönyvi kivonatot kér, kérjük, mutassa be a kérelmezés indokául szolgáló okiratot (például a rokonságot igazoló anyakönyvi kivonat, folyamatban lévő jogvitáról szóló okirat stb.).

Postai benyújtás esetén ezek mellett:

  • küldje meg érvényes személyazonosító okmányának fénymásolatát mellékletként,
  • írja meg telefonos és e-mailes elérhetőségét, valamint azt az Egyesült Államokbeli címet, amelyre az anyakönyvi kivonat kézbesítését kéri.

 

Formanyomtatványok

Kérelem születési anyakönyvi kivonat beszerzéséhez

Kérelem házassági anyakönyvi kivonat vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését tanúsító anyakönyvi kivonat beszerzéséhez

Kérelem halotti anyakönyvi kivonat beszerzéséhez