No Objection nyilatkozat

 

Ki igényelheti a „no objection” nyilatkozatot?

A "J" vízummal rendelkezőknek státuszmódosítási kérelmüket először a State Department kijelölt részlegének kell jelezniük. A bejelentést online lehet kezdeményezni, az alábbi oldalon: https://j1visawaiverrecommendation.state.gov/

A bejelentést követően a részleg írásban értesíti a jelentkezőket ügyiratuk iktatószámáról, és megküldi a kérelemhez csatoldandó mellékletek listáját, amelynek magyar állampolgárok esetében része a nagykövetség által megküldendő jegyzék is.

A jegyzéket, azaz a "no objection” nyilatkozatot az Egyesült Államok egész területére kiterjedő hatáskörrel kizárólag a washingtoni magyar nagykövetség adja ki, és küldi meg a State Departmentnek.

 

Mennyi az eljárás díja?

A "no objection" nyilatkozat kiállítási díjáról ITT tájékozódhat. Az összeget "Embassy of Hungary" névre kitöltött pénzes utalványon (money order) kérjük megküldeni. Csekket nem fogadunk el!

 

Hogyan kell benyújtanom a kérelmet?

A nagykövetség "no objection" igazolásának kiállítását írásban kell kérni, és az alábbi adatokat kérjük közölni:

- név,

- lakcím az Egyesült Államokban,

- születési idő,

- születési hely,

- a State Departmenttől kapott iktatószám.

 

Milyen dokumentumokat csatoljak a kérelmemhez?

A kérelemhez kérjük csatolni a következőket:

  • a "J" vízummal rendelkező személy IAP-66 vagy DS-2019 formanyomtatványának fénymásolatát,
  • az érvényes magyar útlevél adatoldaláról készített fénymásolatot,
  • egy saját névre megcímzett és felbélyegzett borítékot.

 

Hogyan zajlik az eljárás?

A megkeresést követően a nagykövetség szóbeli jegyzékben értesíti a State Departmentet arról, hogy tudomásul veszi: a "J" vízummal rendelkező személy a vízum lejártát követően nem tér vissza hazájába, és státuszmódosítási kérelmet nyújt be a megfelelő amerikai hatósághoz. A szóbeli jegyzékhez mellékeljük az IAP-66 vagy DS-2019 nyomtatvány másolatát. Ezt követően a kérelmező tájékoztatására megküldjük a nagykövetségi jegyzék másolatát és visszaküldjük az IAP-66 vagy DS-2019 formanyomtatványt.

A State Department eljárásáról a (202) 663-1600 telefonszámon, illetve a State Department honlapján kaphat tájékoztatást.