Ideiglenes magánútlevél

 

Mikor állít ki a konzul ideiglenes magánútlevelet?

 

Ideiglenes magánútlevelet az ideiglenesen (nyaralás, városlátogatás, üzleti út, stb.), rövid időre az Egyesült Államokba látogató magyar állampolgároknak állítunk ki, magyarországi hazatérés céljából az alábbi feltételek esetén:

 • az útlevél a személyazonosság megállapítására alkalmatlanná vált, megrongálódott, lejárt, elveszett vagy eltulajdonították és
 • a hazautazásig magánútlevél nem állítható ki és
 • a kérelem megalapozott (menetjegy bemutatása, sürgősség igazolása stb.).

 

Főszabály szerint nem állítunk ki ideiglenes magánútlevelet az Egyesült Államokban élő (dolgozó, tanuló, stb.) magyar állampolgároknak.

 

Az ideiglenes útlevél érvényességi idejét az utazáshoz igazodóan állapítjuk meg. 

 

Hogyan nyújtható be a kérelem?

 

Az ideiglenes magánútlevél iránti kérelmet kizárólag személyesen lehet benyújtani. Kérjük, előzetesen egyeztessen időpontot a 202-362-6730-as telefonszámon. Az ügyintézési idő az utazás sürgősségének (például bajba jutott magyar turista utazik haza) függvényében változik.

 

Ha a személyes megjelenés aránytalan nehézségekbe ütközik, a konzul egyedileg mérlegelheti a postai benyújtás lehetőségét (önmagában a távolság vagy az útiköltség nem számít aránytalan nehézségnek).

 

Mennyi az ideiglenes magánútlevél díja?

 

Az útlevéligénylés díjáról, valamint bizonyos esetekben felszámított konzuli közreműködés díjról ITT tájékozódhat. Minden díj bankkártyával fizetendő, postai benyújtás esetén pénzes utalvánnyal (money order).

 

Milyen dokumentumokat csatoljak a kérelmemhez?

 

 • kitöltött igénylőlap
 • kitöltött adatlap
 • rendőrségi jegyzőkönyv, amennyiben úti okmányát eltulajdonították
 • 2 db igazolványkép
 • érvényes személyazonosságot igazoló okmány (pl. személyi igazolvány vagy amerikai jogosítvány)
 • állampolgárságot igazoló okmány (ha rendelkezésre áll)
 • repülőjegy bemutatása a sürgősség alátámasztására
 • konzuli díj

 

Milyen eltérések vonatkoznak kiskorú kérelmére?

Kiskorú esetében a további követelmények:

 • a gyermek magyar születési anyakönyvi kivonata 
 • mindkét szülő érvényes, személyazonosításra alkalmas okmánya (útlevél vagy személyi igazolvány)
 • mindkét szülő jelenléte az alábbiakban leírtak szerint:

A 18 év alatti kérelmezők esetében az előzőekben leírtakon túlmenően felhívjuk szíves figyelmüket, hogy 18 éven aluli személy ideiglenes magánútlevél igénylésénél mindkét szülőnek meg kell jelennie a konzulátuson, vagy az eljáró szülőnek be kell mutatnia a távollévő szülő hozzájáruló nyilatkozatát, illetve a szülői felügyeleti jog kizárólagos gyakorlásáról szóló okiratot. Szülői hozzájáruló nyilatkozat tehető a konzuli osztályon, közjegyző, tiszteletbeli konzul, magyarországi gyámhatóság, útlevélhatóság (okmányiroda) előtt. Egy szülő jelenléte mindenképpen szükséges, a másik szülő jelenléte pótolható a leírtak szerint a szülői hozzájáruló nyilatkozattal!

 

A közjegyző aláírása és pecsétje a külképviselet további diplomáciai felülhitelesítésére szorul, amelynek konzuli díja külön fizetendő (a felülhitelesítésért fizetendő összeget a díjtáblázatban találják meg). A közjegyzői aláírás-hitelesítéstől és a külképviseleti felülhitelesítési díjtól nem tudunk eltekinteni. Az aláírás-hitelesítés a közjegyző hivatalos pecsétje nélkül nem fogadható el!

 

A tiszteletbeli konzulok aláírása, pecsétje nem szorul diplomáciai felülhitelesítésre.

 

Hova utazhatok az ideiglenes útlevéllel?

Az ideiglenes magánútlevél Magyarországra történő belépést követően újabb külföldi utazásra nem használható, ahhoz magánútlevél vagy személyazonosító igazolvány szükséges. Az ideiglenes útlevelet hazaérkezést követően 5 munkanapon belül le kell adni valamelyik okmányirodában, vagy a jegyzőnél.

 

Letölthető kapcsolódó anyagok: