25 Mar

1) ESTA-val az USÁ-ban tartózkodóknak:

Azon személyek, akik a Visa Waiver Program kereteben ESTA-val léptek be és tartózkodnak az Egyesült Államokba, azonban a koronavírus járvány miatt előreláthatólag nem fogják tudni elhagyni az országot annak lejárati határideje előtt, az alábbi a teendő:

  • ESTA-jának lejárta előtti 14 napon belül, vagy aznap, hívja az Egyesült Államok Állampolgársági és Bevándorlási Szolgálatának (USCIS) ügyfélszolgálatát a +1-800-375-5283-as telefonszámon. Az ügyfélszolgálat fog tudni Önnek időpontot adni – a legtöbb esetben még ugyanazon napra – az Önhöz legközelebb eső USCIS Field Office-ba, amelyek jelenleg kizárólag az ESTA tartózkodási engedélyt 30 nappal meghosszabbító ’Satisfactory Departure’ kiállításával foglalkoznak.

VAGY

  • Az alábbi honlapon a térképre kattintva keresse meg az USA Vám- és Határellenőrzési Hivatal (CBP) Önhöz legközelebb eső ’Deferred Inspections’ irodáját, ahol ugyan úgy benyújthatja az ‘Satisfactory Departure’ iránti kérelmét: https://www.cbp.gov/contact/ports A CBP Deferred Inspection irodái az USA területére szolgáló belépési pontokon (legtöbb esetben reptereken) találhatóak.
    Általános telefonszám: +1 202-325-8000 
    Online kérelem benyújtása és a COVID-19 helyzettel kapcsolatos gyakran ismételt kérdések: https://esta.cbp.dhs.gov/

 

FONTOS! Amennyiben a koronavírus járvány miatt előreláthatólag nem fogja tudni elhagyni az országot ESTA-jának lejárati határideje előtt, mindéképpen keresse van a fent említett két szerv valamelyikét hosszabbítási igényével! Felhívjuk szíves figyelmét, hogy 30 napos hosszabbítás CSAK EGYSZER igényelhető, és az új érvényességi határidőig el kell hagynia az Egyesült Államokat! Abban az esetben, ha a 90 napos ESTA belépési engedélyük már lejárt, akkor nem lesznek jogosultak meghosszabbításra.

 

ESTA-jának állapotát itt ellenőrizheti: https://esta.cbp.dhs.gov/faq

 

Amennyiben a New York-i John F. Kennedy Nemzetközi Reptérre érkezve lépett be az USA területére, az alábbi elérhetőségeken tudja felvenni a kapcsolatot a JFK Deferred Inspections irodájával:
+1 (718) 553-3683   VAGY   +1 (718) 553-3684
Hétfőtől péntekig, 9:00 – 16:00 (ET)

 

2) J-1 tanulói vízummal rendelkezőknek:

A CBP arra kéri a J-1 vízummal rendelkezőket, hogy vízumügyekben vegyék fel a kapcsolatot az ICE Sevis irodájával.

További hasznos weboldalak:
https://studyinthestates.dhs.gov/2020/03/sevp-stakeholders-read-about-sevp-adaptations-in-response-to-covid-19 

https://www.ice.gov/doclib/sevis/pdf/bcm2003-01.pdf

 

3) Egyéb nem-bevándorló vízummal az USÁ-ban tartózkodóknak:

Azoknak, akik az USA-ban érvényes vízummal rendelkeznek, és a jelenlegi helyzet miatt attól tartanak, hogy annak lejárta előtt nem fogják tudni elhagyni az országot, az I-539-es formanyomtatványon kell meghosszabbítási kérelmüket postán benyújtani. Ehhez csatolva az I-912-es, díjmentességet kérő nyomtatványt, valamint egy magyarázatot, hogy miért nem tudja elhagyni az országot, csatolva minden egyéb ezen indokot alátámasztó dokumentumot. További instrukciók és postacímek itt találhatóak: https://www.uscis.gov/i-539-addresses

A USCIS azt tanácsolja, ha vízumának lejárati határideje nagyon közel van, mindenképpen hívja fel az ügyfélszolgálatot: +1-800-375-5283

 

Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy utazása megkezdése előtt MINDEN ESETBEN VEGYE FEL A KAPCSOLATOT A LÉGITÁRSASÁGÁVAL, mivel ők rendelkeznek a járatokat és utazási korlátozásokat érinti legfrissebb információval! Kövessék figyelemmel honlapunkat, Facebook, valamint Twitter oldalainkat, ahol mi is igyekszünk minden információt közzétenni magyarul is.