17 Jun

A washingtoni nagykövetség újonnan megnyitott központja (Business Promotion & Development Campus, BPDC) megkönnyíti a magyar cégek piacra lépését az Egyesült Államokban. „A BPDC azért jött létre, hogy a magyar cégeket elvigye a célig, hogy az amerikai álom többé ne csak álom legyen. A központ létrehozásával célunk olyan környezet teremtése, ami lehetővé teszi, hogy a kreatív ötletekre építő vállalatok magyar tulajdonban maradjanak és így legyenek képesek meghódítani az amerikai piacot, ezáltal pedig a hazai gazdaság és társadalom gyarapodjon” – nyilatkozta Dr. György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.
 

2019. június 12-én Washingtonban került sor a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium együttműködésében létrejött Business Promotion & Development Campus (BPDC) megnyitására.

A központ létrehozását az a felismerés vezérelte, hogy az amerikai piac szinte korlátlan növekedéssel kecsegtet a vállalatok számára, azonban a gyakorlatban az innovatív magyar cégek piacra lépése, bár rendelkeznek versenyképes termékkel és szolgáltatással, jelenleg nehézségekbe ütközik: a magas lakhatási és közlekedési költségek, valamint a helyismeret és az üzleti kultúra alaposabb ismeretének hiánya növelik a piacra lépés költségeit.

A BPDC célja éppen ezért egy regionális „bázis” létrehozása az USA-ban, ahol az innovatív vállalkozások képviselői az üzleti tárgyalásaik idejére megszállhatnak, megbeszéléseiket lebonyolíthatják, és ahonnan viszonylag könnyen elérhetnek más gazdasági régiókat, valamint üzleti tanácsot is kaphatnak terveik megvalósításához.

Támogatjuk, hogy a magyar vállalkozások merjék és tudják maguk piacra vinni saját terméküket vagy szolgáltatásukat, és az innovatív ötleteket ne adják el külföldi befektetőknek. Ez azért fontos, mivel ekkor a profitot a hazai szereplők realizálják és Magyarországon több érték teremtődik” – magyarázta Dr. György László. A BPDC elemei úgy kerültek kialakításra, hogy megkönnyítsék és olcsóbbá tegyék a cégek USA-ban tartózkodását, a közelséget kihasználva a szakdiplomaták és amerikai piacon jártas szakértők hasznos tanácsokkal lássák el a kiérkező cégeket az üzleti tárgyalások sikere érdekében.

A BPDC elemei:

  • landing house, a washingtoni magyar nagykövetség területén, önálló épületben („Faház”) 12 fő elszállásolására kialakított lakrész, oktatásra alkalmas közösségi térrel, valamint modern technológiával (például 3D nyomtató stb.) felszerelt tárgyalóhelyiségekkel;
  • akcelerátor-program, amely egy amerikai cég közreműködésével pénzbeli támogatás helyett üzleti tanácsadással segíti a piacra lépést fontolgató vállalatokat. 2019-ben hozzávetőlegesen 22 millió forint áll rendelkezésre a programelem megvalósítására, főképp a következő területeken: egészségügy, smart city, mobilitás, fintech, kibervédelem, drón- és űrtechnológia.

„Mindehhez persze a cégeknek is hozzá kell tenniük a magukét: 2-3 hónap kemény munkára számíthatnak, amit a felkészülés, itt tartózkodás és az üzleti kapcsolatépítés jelent. Az első lépés pedig, hogy jelentkezniük kell”– hangsúlyozta az államtitkár. A BPDC várja a programba potenciálisan bekapcsolódó vállalatok jelentkezését.

A megnyitón részt vett Dr. Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete, David Cornstein, az USA magyarországi nagykövete, Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviseletében Dr. György László, államtitkár. A rendezvényen emellett számos, ígéretes vállalat is képviseltette magát, köztük a Tungsram, az EMD Endoschope Devise, a BioSec, a Cotinest, ISRV, Gallery Tool.

 

További információk:

Budapest, 2019. június 12.

 

Innovációs és Technológiai Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
H-1055 Budapest, Honvéd utca 13-15.
E-mail: sajto@itm.gov.hu
Web:  www.kormany.hu