31 Aug

A National Hurricane Center (NHC) legfrissebb, 2019. szeptember 4., szerdai tájékoztatása szerint a Dorian hurrikán jelenleg Florida partjaitól észak-északnyugati irányba halad, megközelítőleg 13 km/óra sebességgel. A hurrikánt az erőssége alapján jelenleg 2-es kategóriába sorolják, de a kiterjedése jelentősen megnövekedett. Noha Floridában az előre jelzettnél jóval kisebb pusztítást okozott, Georgia államban és a Karolinákban a vihar középpontja a parthoz közelebb helyezkedik majd el, ezért nagyobb viharokra lehet számítani. Mindhárom állam kormányzója vészhelyzetet rendelt el. Georgia államban szerda reggeltől érezhető majd a hatása, jelenleg trópusi viharra számítanak, körülbelül 8-15 cm közötti csapadékmennyiséggel. Dél-Karolinába várhatóan szerda este érkezik a hurrikán, a meteorológusok a partvidéken jelentős áradásokat jeleznek. Charleston környékén akár 38 cm eső is hullhat, a szél sebessége akár a 130 km/órát is meghaladhatja.

Észak-Karolinában szerda éjjeltől erős áradások várhatók, elsősorban az Outer Banks környékén számítanak pusztításokra, áramkimaradásra. A trópusi vihar csütörtök délutántól lesz érezhető, körülbelül 100-130 km/óra sebességű széllel és 13-25 cm közötti csapadékmennyiséggel.

2019. szeptember 6., péntek reggeltől Virginia állam délkeleti partjain Chesapeake Beach-ig számítanak viharra, előreláthatóan 8-15 cm közötti eső valószínű. A hurrikánnal kapcsolatban a National Hurricane Center (NHC) és a FEMA honlapján olvashatnak bővebb tájékoztatást.

A térségben tartózkodóknak javasoljuk, hogy minden esetben vegyék figyelembe a viharokkal kapcsolatban a helyi hatóságok által kiadott figyelmeztetéseket, tartsák be utasításaikat, különösen, ha evakuációra szólítanak fel.

Kérjük továbbá, hogy regisztráljanak konzuli védelemre. Vészhelyzeti ügyeleti elérhetőségek: külföldről a +36-80-36-80-36 telefonszámon, WhatsApp +36-30-36-36-111, Viber +36-30-36-36-555 platformokon elsősorban szöveges üzenetek formájában.