17 Jul

 

125 évvel ezelőtt, július 20-án született Moholy-Nagy László, a nagy szellemi és technikai újító, világhírű magyar művész. Munkásságát a világ számos országában jól ismerik, művei az aukciókon rekordáron forognak, az alkotásaiból összeállított kiállítások London, New York, Chicago és Los Angeles legnagyobb múzeumaiban hatalmas látogatóközönséget vonzottak az elmúlt években. A világban egyvalamit tudnak kevesen a 20. század eme meghatározó kísérletező, innovatív alkotójáról, mégpedig azt, hogy magyar volt.
 

Az évforduló alkalmából a művész nevét viselő Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rendhagyó audiovizuális kampányt készített, amelyet július 20-án, Moholy-Nagy László születésnapján mutatnak be a hazai médiaszolgáltatók, online médiumok, valamint a külföldi magyar intézetek.

Az egyetem ebből az alkalomból Moholy-Nagy 125 riportfilmmelMoholymotion című 125 másodperces animációval, több tucat interjúval és videóüzenettel, valamit az ezeket összefogó interaktív honlappal tiszteleg Moholy-Nagy eszméinek időtlen érvényessége előtt.

A kezdeményezés a magyar művészeti és kulturális élet olyan kiemelkedő alakjait szólaltatja meg, mint például Passuth Krisztina művészettörténész, Maurer Dóra képzőművész, Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója, Csomay Zsófia építész, Fülöp József a MOME rektora, Gerendai Károly kulturális menedzser vagy Orosz István grafikusművész. A megemlékezésben a Moholy-Nagy család tagjai mellett, a nemzetközi művészvilág olyan neves szakemberei vesznek részt, mint például Karole P. B. Vail, a velencei Peggy Guggenheim Gyűjtemény igazgatója és Annemarie Jaeggi, a berlini Bauhaus Archívum igazgatója.

 

A megemlékezés-sorozatot nyitánya az Uránia Nemzeti Filmszínházban, július 16-án tartott filmbemutató esemény, ahol a MOME által készített tartalmak mellett a The New Bauhaus című, Moholy-Nagy Lászlóról szóló amerikai dokumentumfilm hazai ősbemutatójára is sor kerül.

 

július 20-i online megemlékezést ősszel további események követik a MOME tavaly szeptemberben átadott új, világszínvonalú campusán.

 

A megemlékezés-sorozat a MOME, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Filmintézet, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében jött létre. 

 


 

Ötletgazda - producer: Fülöp József, Kollarik Tamás
Producer: Vincze Zsuzsanna
Koproducer: Kucsera Tamás Gergely
Kreatív producer:  Szabó Viktória
Line producer: Falvai Györgyi, Csányi Dóra
Kommunikáció: MOME Brand Iroda
Pénzügy: Mayer Mónika, Nagy Andrea
Riportfilm: Maronics Annamária (kreatív supervisor, író), Pajor Kristóf, Petrucz Krstan (rendezők)
Keserű Barbara (make-up), Firnigel Dániel (B kamera)
Zene: SIX & Forteba / Embliss Records
Animáció: Kádár Melinda, Mákó Bori, Korcsok Lili, Darabos Éva
Sound design: Iszlai József
Microsite és arculat: Réthi Gábor és Vargha Balázs

 

Forrás: https://mome.hu/hu/esemeny/279/moholy-nagy-125-megemlekezes-moholy-nagy-laszlo-szuletesnapjan