27 Mar

Március 16-án a Washingtoni Regionális Diaszpóra Értekezletre gyűltek össze a konzuli kerületbe tartozó, valamint az egyes országos magyar szervezetek, ernyőszervezetek vezetői, képviselői nagykövetségünkön.Washingtonban immáron negyedik alkalommal rendezte meg nagykövetségünk munkatársa, Gyombolai Péter magyar közösségi diplomata a magyar diaszpóra szervezetek közösségépítő, egyben informatív találkozóját, amelyen az idén huszonkét szervezet harmincegy képviselője vett részt. Az esemény díszvendége, dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott beszélt Magyarország 2010-óta alapvetően megváltoztatott nemzetpolitikájáról, a területen azóta történt érdemi eseményekről, bemutatta a Kárpát-medencei és a diaszpóra magyarsága érdekében tett lépéseket, felhívta a figyelmet a nemzetrészek közötti együttműködés jelentőségére, majd ismertette a nemzetpolitikáért felelős államtitkárság folyamatban lévő programjait és legfontosabb, aktuális információit is.

 

A délutáni panel adott lehetőséget bemutatkozásra és az aktualitásokról való beszámolásra a magyar szervezetek számára. Ezt követően Lauer Andrea, a Hungarian American Coalition elnöke bemutattaPigniczky Réka filmrendezővel közösen készített, a rendszerváltással kapcsolatos rövidfilmjét, majd ismertette a sokadik generációs, magyarul nem értő, de szívében hazánkhoz kötődő amerikai polgárok elérésére vonatkozó tervét, amelyhez a többi szervezet támogató együttműködését kérte. Pazaurek Piros, a HungarianHub képviseletében ismertette az amerikai magyar diaszpóra számára készített, a minden érdemi információt összegyűjtő, interaktív szoftvert és a már működő honlapot.

 

Az utolsó nagyobb érintett témakör a diaszpóra magyar anyanyelvi helyzetével, a nyelv oktatásával és az ehhez kötődő elképzelésekkel foglalkozott. A Washingtoni Magyar Iskola igazgatója, Porst-Hydras Kingaszámolt be a magyar hétvégi iskolák rendkívül hasznos budapesti találkozójáról, ezt dr. Wéber Katalin, a Pécsi Egyetem ECL nyelvvizsga központja munkatársának előadása követte, amelyben Beck Katalinnal (Karolinai Magyar Csoport) bemutatták dr. Aranyos Judittal, valamint Észak- és Dél Karolina magyar szervezeteivel közösen kialakított, első egyesült államokbeli magyar nyelvvizsga lehetőséget. Subert-Haála Judit és Gagnon Eszter a nap utolsó előadóiként a témához szorosan kapcsolódva ismertették átfogó elképzelésüket egy olyan NAT-alapú tananyagcsomag-tervezetről, amely a helyi magyar iskolák, és az AMIT (Amerikai Magyar Iskolák Találkozója) oktatói, valamint a hazai illetékesekkel történő megállapodás és együttműködés esetén a diaszpórában élő magyar anyanyelvűek számára gördülékenyebbé tenné a magyar oktatási rendszerbe való bekapcsolódásukat. 

 

Fotógaléria