3 Sep

Utoljára frissítve: 2021. szeptember 3.

 

A Magyarországra történő beutazási információk kapcsán az illetékes hivatal az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti szervei.

A folyamatosan frissülő utazási információkat ezen a honlapon találják meg: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

 

Magyar védettségi igazolványról:

2021. május 21-től az a magyar állampolgár, aki az Egyesült Államokban kapta meg a koronavírus elleni oltást, olyan vakcinával, amelyet Magyarország is elfogad, s erről az Egyesült Államok által kiállított hivatalos igazolással is rendelkezik, díjmentesen magyar védettségi igazolványt igényelhet:

  • bármely magyarországi kormányablakban személyesen (kormányablakokról információ: https://kormanyablak.hu/hu),
  • vagy Ügyfélkapun keresztül.

A védettségi igazolványt a külföldön beoltott magyar állampolgár részére a hatóság 15 napon belül állítja ki, sikeres kérelem benyújtást követően.

A kérelemhez csatolni kell a külföldi hatóság vagy az oltást végző egészségügyi szolgáltató által kiállított, az oltás tényének magyar vagy angol nyelvű igazolását (az oltást követően megkapott, CDC logoval ellátott két oldalas kis dokumentum), ennek hiányában más idegen nyelvű igazolásának hiteles magyar fordítását, azzal, hogy az igazolásnak tartalmaznia kell a koronavírus elleni oltóanyag típusát (a továbbiakban: oltóanyag típusa), az oltás időpontját és helyét.

A kérelemhez a kérelmező megadja:

  • a természetes személyazonosító adatait,
  • a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványának okmányazonosítóját,
  • a postai címét (a védettségi igazolvány kézbesítési címe) és
  • ha azzal rendelkezik, a TAJ számát.

A kérelemben megküldött adatokat a hatóság - az igazolás megfelelősége esetén - az EESZT-ben rögzíti.

A kérelem benyújtható:

- ügyfélkapun keresztül,

- elektronikus személyi igazolvány használatával,

- telefonos azonosítással,

- arcképes azonosítás segítségével.

 

Uniós digitális Covid-igazolványról:

2021. július 3-tól azok a magyar és külföldi állampolgárok, akik Uniós Covid igazolvánnyal rendelkeznek korlátozás nélkül utazhatnak be Magyarország területére és a magyar védettségi igazolványnak megfelelő kedvezményeket élvezhetik. Az igazolvány az Unión belüli utazást segíti.

Az Uniós Covid igazolvány kapcsán itt találnak részletes tájékoztatásokat:

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/julius-1-jetol-mar-az-unios-oltasi-igazolas-elerheto-az-eu-n-beluli-utazasokhoz

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

https://www.kormanyhivatal.hu/hu/hirek/julius-1-jetol-mar-az-unios-oltasi-igazolas-is-elerheto-az-eu-n-beluli-utazasokhoz

 

***

 

További aktualitásokat és fontos információkat az alábbi oldalon talál: www.koronavirus.gov.hu
 

Szíves figyelmébe ajánljuk a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér weboldalát, ahol sok hasznos információt és tanácsot talál a ki- és beutazással kapcsolatban:
https://www.bud.hu/covid_19


A Konzuli Szolgálat állandóan frissített tájékoztatása a COVID-19 járvány miatti Magyarországra történő belépés szabályairól az alábbi linkre kattintva érhető el:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-covid-19-jarvany-miatti-magyarorszagra-torteno-belepesi-korlatozasokrol

 

Az Amerikai Egyesült Államokból Magyarországra történő hazautazással kapcsolatos fontos és hasznos információkat az alábbi folyamatosan frissülő bejegyzésünkben talál:
https://washington.mfa.gov.hu/news/fontos-informaciok-az-europa-es-az-egyesuelt-allamok-koezoeti-legiutas-forgalmi-valtozasokrol